5 Eylül 2011 Pazartesi

RACLETTE


Yaza veda edip,kışa hazırlandığımız şu günlerde işte bir teselli ikramiyesi..Yazın sıcak nedeniyle ertelenen Raclette gecelerine geri dönüş başlamak üzere.Uzunca bir aradan sonra çok sevdiğim mutfağıma geri döndüm.Tabi Truff tarifimde de yazdıgım gibi ufak tefek aksiliklerin önüne geçemiyorum.Kullandığım bıçakların ne kadar keskin , Aslı'nın ise ne kadar sakar olduğunu unutuvermişim :)
Bu defa sizi fazla bir hazırlık yapmaksızın hazırlayacagınız, Fransızların geleneksel 'ocakbaşı' sayılan Raclette ile tanıştırmak istiyorum.İhtiyacınız olan en önemli araç bir Raclette makinesi.Bir çok ev gereçleri satan dukkanda bulabılırsınız.Hatta Tefal marka olarak ararsanız bulmanız cok daha kolay olur.Bu alet üstü teflon kaplı , altında küçükk çekmeceler olan basıt bir düzenekten olusuyor.Ust kısmına onceden haslayıp hazır edeceğiniz patateslerı ve tercıhınıze gore mantar-sarkuterı ya da cesıtlı sebzelerı ,alt kata da erimeye müsait bir peynir çeşidini koyabilirsiniz.Fransızlar bu yemek için özel raclette peyniri kullanıyorlar ama bizim de yaglı taze kaşar peynirlerimiz bu iş için gayet uygun,tecrübe edilmiştir :)Üst kısımda ısınmakta  olan haşlanmıs patatesler tabağa alınır ve tercihe göre üzerine yine teflon düzenekte pişirilmiş malzemeler koyulur. En üstüne de küçük çekmecelerde erıtılmıs peynir dökülür.Özenle hazırlanmıs bir masa , belki bir salata ve masaya yerleştirilmiş peynır ve şarküteri çesıtlerı.Bu kadar basit!.Herkes kendi yemegını kendı istedıgı gıbı hazırlıyor.Hazırlaması kısa,sofrada eğlencesi uzun suren bır keyıf.Geçen kış hazırladığım sofranın fotolarına bakınca hemen birer raclette makinesi edineceğinize eminim.Yanına güzel bir kırmızı şarap açmayı unutmayın.
Afiyet olsun :)


2 yorum:

  1. sadece yazmakla olmaz yapıp yemeğe davet etmek gerekir :)

    YanıtlaSil
  2. nerden aldığınızı açıkça yazarmısınız.türkiyede satışı olmayan bir ürün

    YanıtlaSil